6 Eylül 2007 Perşembe

:: Leke 970, Koronal Delik ve yeni aktif bölgeler...

30.4 nm'lik filtreden, "Leke 970" ve "Koronal Delik" görüntüsü...

Leke 970 bu filitreden seçilebilirken, koronal delik çok da belirgin değil. Bunun sebebi koronal deliklerin UV ve X-ışınlarını daha düşük yayınlamaları. UV ve X-Filtrelerinde koronal delikler daha belirgin bir biçimde seçilebilmektedir.

Leke 970, Beta manyetik konfigürasyonunda ve büyüme küçülme döngüsü değişmiyor. Lekenin C-Sınıfı parlama verme olasılığı düşük (Ciddi etki oluşturma ihtimali çok düşük.)

Koronal delik, bugün etkisini göstermeye başladı. Bu gece jeomanyetik fırtına, tepe değerini bularak, 24 saat sonra yavaş yavaş sönümlenmesi bekleniyor.

Aşağıda 28.4 nm filtreli Güneş görüntüsü...

Görüntüde olası koronal delik bölgesi (ki bu bölge, kararlı olmadığında dağılımı 24 saat içerisinde değişecektir.), ayrıca olası bir leke bölgesi görülüyor (ki leke bölgesi için magnetogram incelemesi aşağıdadır.)


Aşağıdaki magnetogramda, yukarıdaki olası lekenin belirgin olmayan, zayıf şiddetteki manyetik kutup bölgeleri görülüyor. Ancak bu lekenin de Alfa-sınıfı bir lekeye dönüşeceğini söylemek için erken...

Güneşteki aktivite azalmaya devam ediyor.

INOSCI Lab.


Güncelleme :

6 Eylül günü, Türkiye saati ile 19'da başlayan parçacık sayısındaki artış ile beraber, gece 01'de parçacık hızı 560km/saniye değerini buldu...

Koronal deliğin etkisi zayıf şiddette devam ederek, 24 saat içerisinde sönümlenmesi bekleniyor.

Aşağıdaki gerçek zamanlı, "Aurora Borealis" görüntüsünden, parçacık yağmurunun o anki durumunu takip edebilirsiniz.


Karşılaştırma açısından, Türkiye saati ile 03:22'de alınan "Aurora Borealis" görüntüsü...

NOAA

Nazım Karadağ