6 Mart 2007 Salı

:: Güney Kore Uzay Çalışmaları

Bilim ve Teknoloji bakanlığı 2008 yılında Uluslararası Uzay İstasyonuna bir astronot göndereceğini duyurdu ve astronot olmak isteyenlerin başvurularını aldı. 36236 kişi astronot olmak için gerekli başvuruyu yaptı. Bakanlığın bir koşoulu var mıydı bilmiyorum ama eğer koşulsuz herkese açık bir davet ise sayı bana az geldi. Böyle bir davet Türkiye'de olsa sanırım 2-3 milyon kişi uzaya gitmek için yarışırdı. Neden derseniz, TV'lerdeki yarışma programlarını seyretmiyorsunuz demektir. Çok aşamalı bir eleme sonucunda geçtiğimiz yılın Aralık ayında finale kalan altı kişi seçildi. Noel günü bir TV'de yapılan bir yarışma ile bu altı adaydan iki kişinin seçimini ise elektronik oylama ile Kore halkı yaptı. O gece yapılan seçim sonucu belirlene bu iki astronot adayı tüm ülkeye tanıtıldı. Güney Kore devletinin ülke biliminin gelişmesi için halkını olayın içine çekmesi çok zekiceydi. Bu tür davranışları bir çok demokratik ülkede görebiliriz.

Seçilen iki kişiden biri 30 yaşında bir yapay zeka uzmanı olan Go San'dı. Diğeri 28 yaşında güzel bir bayan olan Yi So-yeon ise biosistemler üzerine araştırma yapan doktora öğrencisiydi. Son finale kalan altı aday da çok sıkı fiziksel, psikolojik ve zeka testlerinden geçerek bu noktaya gelmişlerdi, bir başka deyişle 36230 kişiyi elemişlerdi. Seçilen iki astronot adayı önümüzdeki ay Rusya'da bulunan Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezi'e gönderilecek. Oradaki yoğun eğitimleri sırasında uzayda deneyleri nasıl yapacaklarını da öğrenecekler. 1961 yılında ilk uzaya giden Gagarin'den bu yana uzaya astronot gönderen 36. ülke Güney Kore olacak. 2008 yılı Nisan ayında Ruz Soyuz uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek ilk Güney Kore'li astronotun iki adaydan hangisi olacağı halk arasında merakla beklenmekte. Diğer yandan bu uzay uçuşu 26 milyon dolara mal olacak. Güney Kore'li politikacıların, bu gösteriş merakının ülkeye pahalıya mal olacağı konusunda da eleştiriler sürmekte. Seul Uzay program müdürü Choi Gi-hyuk, "bu projede ülke onurundandan da parçalar var ama aslında yapacağımız doğrudan sıkı bilimsel araştırmadır" demekte. Bu güne kadar uzaya 11 uydu yerleştirmiş olan Güney Kore için bu ilk uzaya insan gönderme projesi olacak. Uzaya gidecek ilk astronot aynı zamanda ülkenin en meşhur yemeği olan "kimchi"yi de uzaya taşıyacak.

Ülke yöneticileri yerel Uzay Programına ayrılan 2.6 milyar dolar için halkın ilgisini pompalamak için bu tür gösterişli TV programları yapmakta belki de haklılar. Çünkü son 20 yılda ekonomisini 8 kat iyileştiren ülke artık uzun zamandır planladığı uzay araştırmalarına başlamak istemektedir. Bu denli büyük bir bütçeyi rahat harcamaları için halkın desteğini almak zorundalar. Sonuç olarak uzaya ilk gidecek astronotun büyük olasılıkla Yi olacağı bir çok kişi tarafından ifade edilmekte.

Kaynak : TUG