13 Mart 2007 Salı

:: 3 Boyutlu Fışkırma...

Rockville Maryland'den Greg Piepol'un güneş'ten aldığı 3 boyutlu fışkırma görüntüsü...
Kaynak : inosci

12 Mart 2007 Pazartesi

:: ISS Gözlem Uyarısı (Samsun) !!!!!

Geçiş Tarihi : 17.03.2007
Parlaklık : 1.2
Gözlem Saati (Baş./Maks./Bit.) : 04:39:26/04:41:45/04:44:05



Geçiş Tarihi : 18.03.2007
Parlaklık : -0.8
Gözlem Saati (Baş./Maks./Bit.) : 04:58:21/05:01:10/05:03:57

11 Mart 2007 Pazar

:: Tornado'nun yıkımı...


Yukarıdaki görüntüde Tornadonun sebep olduğu yıkım görülüyor. Üst resim 5 Mart 2007 tarihli, alttaki resim ise 23 Şubat 2000 tarihli. Tornado merkezi Alabama, ABD

Kaynak : Space Image of the Day

6 Mart 2007 Salı

:: Öfkeli IO


Jüpiter'in uydus IO da Tvastar yanardağındaki patlama 290 km yüksekliğe ulaştı. Görüntü Long Range Reconnaissance (LORRI) ile 28 Şubat 2007 de alındı.

Kaynak : Space.com Image of the Day

:: Güney Kore Uzay Çalışmaları

Bilim ve Teknoloji bakanlığı 2008 yılında Uluslararası Uzay İstasyonuna bir astronot göndereceğini duyurdu ve astronot olmak isteyenlerin başvurularını aldı. 36236 kişi astronot olmak için gerekli başvuruyu yaptı. Bakanlığın bir koşoulu var mıydı bilmiyorum ama eğer koşulsuz herkese açık bir davet ise sayı bana az geldi. Böyle bir davet Türkiye'de olsa sanırım 2-3 milyon kişi uzaya gitmek için yarışırdı. Neden derseniz, TV'lerdeki yarışma programlarını seyretmiyorsunuz demektir. Çok aşamalı bir eleme sonucunda geçtiğimiz yılın Aralık ayında finale kalan altı kişi seçildi. Noel günü bir TV'de yapılan bir yarışma ile bu altı adaydan iki kişinin seçimini ise elektronik oylama ile Kore halkı yaptı. O gece yapılan seçim sonucu belirlene bu iki astronot adayı tüm ülkeye tanıtıldı. Güney Kore devletinin ülke biliminin gelişmesi için halkını olayın içine çekmesi çok zekiceydi. Bu tür davranışları bir çok demokratik ülkede görebiliriz.

Seçilen iki kişiden biri 30 yaşında bir yapay zeka uzmanı olan Go San'dı. Diğeri 28 yaşında güzel bir bayan olan Yi So-yeon ise biosistemler üzerine araştırma yapan doktora öğrencisiydi. Son finale kalan altı aday da çok sıkı fiziksel, psikolojik ve zeka testlerinden geçerek bu noktaya gelmişlerdi, bir başka deyişle 36230 kişiyi elemişlerdi. Seçilen iki astronot adayı önümüzdeki ay Rusya'da bulunan Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezi'e gönderilecek. Oradaki yoğun eğitimleri sırasında uzayda deneyleri nasıl yapacaklarını da öğrenecekler. 1961 yılında ilk uzaya giden Gagarin'den bu yana uzaya astronot gönderen 36. ülke Güney Kore olacak. 2008 yılı Nisan ayında Ruz Soyuz uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek ilk Güney Kore'li astronotun iki adaydan hangisi olacağı halk arasında merakla beklenmekte. Diğer yandan bu uzay uçuşu 26 milyon dolara mal olacak. Güney Kore'li politikacıların, bu gösteriş merakının ülkeye pahalıya mal olacağı konusunda da eleştiriler sürmekte. Seul Uzay program müdürü Choi Gi-hyuk, "bu projede ülke onurundandan da parçalar var ama aslında yapacağımız doğrudan sıkı bilimsel araştırmadır" demekte. Bu güne kadar uzaya 11 uydu yerleştirmiş olan Güney Kore için bu ilk uzaya insan gönderme projesi olacak. Uzaya gidecek ilk astronot aynı zamanda ülkenin en meşhur yemeği olan "kimchi"yi de uzaya taşıyacak.

Ülke yöneticileri yerel Uzay Programına ayrılan 2.6 milyar dolar için halkın ilgisini pompalamak için bu tür gösterişli TV programları yapmakta belki de haklılar. Çünkü son 20 yılda ekonomisini 8 kat iyileştiren ülke artık uzun zamandır planladığı uzay araştırmalarına başlamak istemektedir. Bu denli büyük bir bütçeyi rahat harcamaları için halkın desteğini almak zorundalar. Sonuç olarak uzaya ilk gidecek astronotun büyük olasılıkla Yi olacağı bir çok kişi tarafından ifade edilmekte.

Kaynak : TUG

5 Mart 2007 Pazartesi

:: Kozmik Duvar Yazıları ile Süslü Uydu: Enceladus

Satürn, boyutça küçük ama gökcismi sayısını gözönüne aldığımızda büyük bir Güneş sistemine benzer. Çevresindeki muhteşem halkalar ve bu halkarın içinde ve dışında dolanan 56 uydusu ile dev bir Güneş sistemi. Bu uyduların içinde sadece Titan bizim Ay'ımızdan büyüktür, diğerleri daha küçüktür. 1789 yılında keşfedilen Enceladus, çapı 500 km olan ve gezegenin kalın E halkası içinde bulunan ilginç bir uydudur. Yüzey yapısı nedeniyle üzerine düşen güneş ışığının tamamını yansııtır. Yaklaşık 1.37 günde bir gezegenin çevresinde dolanan Enceladus tam bir küre şeklinde değildir.

Çatlaklar nasıl oluşuyor sorusuna bilim adamlarının yanıtı gecikmedi. 2004 yılının yaz mevsiminde Satürn'e ulaşan Cassini uzay aracı gezegeni ve uydularını yakından inceleme olanağı elde etti. Cassini bir çok bilimsel gözlem aracı taşıyordu. 2005 Temmuz ayında Cassini Encladus'un yüzeyinin 175 km yakınından geçti. bu geçiş sırasında uydunun güney kutup bölgesinin ayrıntılı fotoğrafını çekerken diğre gözlem aletleri de uydu üzerinde yoğunlaşmıştı. Uzay aracı birçok küçük buz parçaları ile karşılaşırken yüzeyde çok iri buz parçalarının da varlığını saptadı. Üstelik bu iri buz parçaları yeni oluşmuştu.

Satürn ve Enceladus'a yakın iki büyük uydu olan Tethys ve dione'nin bu küçük uyduya uyguladığı tedirginlik etkileri sonucu ortaya çıkan ısı, tamamen donmuş olan uydunun iç yapısındaki buzları erittiğini ve buharlaşan gazın basıncı ile sıcak suyun gayzerler vasıtasıyla yüzeye püskürdüğünü ve hemen o anda yüzeyin soğuk olmasından dolayı donduğunu ileri sürdüler. Gerçekten Cassini'deki yüzey sıcaklığını ölçen aygıtlar tam o çatlaklardaki sıcaklığın daha yüksek olduğunu gösteriyordu. Resimdeki sicakliklar Kelvin olarak verilmiştir, onlari bildiğimiz sıcaklık birimine dönüştürmek için kullanacağımız formül 0K derecenin -273 C derecesine eşit olduğudur. Yani 80K, -193C'ye ve 91K ise -182C'ye karşıt gelir. Bu ise çatlaklarda gayzer olduğunun açık kanıtıydı.

İçeriden püsküren buhar ve sıcak su yüzeye çıktığında buz parçaları olarak uyduyu terkettiği yine Cassini uzay aracı tarafından kanıtlandı. Bu buz parçaları E-halkasının temel yapı taşlarını oluşturuyordu. Bu halka içinde dolaşan diğer uydular, yani Tethys, Mimas, Dione ve Rhea halkalardaki bu buz parçalarını yakalayarak yüzey şekillerinin daha parlak gözükmesine neden olmaktadır. Bu sayede güneş ışığını yansıtma oranları normale göre daha fazla olmaktadır.

Enceladus hemen hemen sadece su buharından oluşmuş ince de olsa bir atmosfere sahiptir. Bu ise donmuş yüzeyin hemen altında sıvı suyun bulunduğunun bir göstergesidir. Bu atmosferde yine gayzerler dolayısıyla içerden yüzeye çıkan su buharı ile meydana gelmektedir. Cassini üzerindeki optik ve kırmızıötesi tayfçekerin yaptığı gözlemler yüzey ve atmosferin %99.9'unun sudan oluştuğunu gösterdi. geri kalan elementler ise karbon ve azottu. Bazı bilim adamlarına göre yaşamın temel taşını oluşturan tüm kimyasallar Enceladus'da bulunmaktadır. Yaşamın oluşması için bu uydu, Jüpiter'in Europa uydusundan çok daha elverişli olduğu anlaşılmıştır.

- Bu bilimsel gerçekler altında bir ressamın bu sistemi hayal edişi -


- Gayzerlerin oluşumu -


Cassini uzay aracının Enceladus'un güney kutup bölgesi yöresinde ölçtüğü sıcaklıklar.
Yüzeydeki çatlakların sıcaklığının daha yüksek olduğu görülüyor.


Kaynak : TUG

1 Mart 2007 Perşembe

::Venüs ve Ay


19/02/2007 saat 17:57 civarında çekilmiş venüs ve ay fotoğrafı.