14 Şubat 2007 Çarşamba

:: ISS Gözlemi

Date Mag StartsMax. Altitude Ends
Time Alt. Az. Time Alt. Az. Time Alt. Az.
14 Feb-0.918:00:07 10SW 18:02:59 86W 18:05:07 17NE
14 Feb2.819:36:19 10WNW19:36:22 10WNW19:36:22 10WNW
15 Feb0.618:21:01 10W 18:23:44 32NNW18:25:12 20NNE

10 Şubat 2007 Cumartesi

:: Kepler Mektupları - Signor Prof. Giorgio Antonio Magini (1610)

Aedis Cramerianis
Prag
Mart 1610

Signor Prog. Giorgio Antonio Magini: Bologna

Sanki, sabah uyandığında gökyüzünde iki güneş gören biri gibiyim. Bu elbette lafın gelişi. İki tane güneş bir mucize ya da büyü olurdu, fakat bu insan gözü ve aklı ile ortaya konmuş bir şey. Bana öyle geliyor ki, yüzlerce yıl süren bir durgunluktan sonra herşey büyük bir hızla akışa geçiyor; her yönden gelen bu küçük akıntılar bir yerde birleşerek, bütün o yanlış anlamalarımızın kırık ve gülünç parçalarını sürükleyip götüren büyük bir ırmağa dönüşüyor. Göksel mekanizma konusundaki bütün bilgilerimizi alt üst eden Astronomia Nova basılalı daha oniki ay olmadı ve şimdi de Padua’dan gelen şu haberlere bakın! Siz İtalya’dasınız ve kuşkusuz böyle şeylere alışıksınız ve en şaşırtıcı olayların bile belli bir zaman sonra sıradanlaştığını biliyorum, ne var ki bizim için bu hâlâ çok şaşırtıcı ve ürkütücü.

:: Gözlem Raporu

08.02.2007 tarihinde 19:00-22:30 saatleri arasında yapılan gözlemde alınan Saturn'ün ham görüntülerinden iki tane örnek. Görüntüler LX200GPS 14" teleskobu ve Deep Sky Imager PRO II ile 0.088 saniye pozlama ile alınmıştır.

:: Yana yatan gezegen!


Bir teleskop ile Saturn'ü yıldan yıla gözlemlediğinizde bir sonraki yıl aynı eğimle göremeyebilirsiniz...

Görüntüler 2004'den 2007'ye amatör atronom Alan Friedman tarafından New York Buffalo'da alınmış...

Kaynak : inosci

8 Şubat 2007 Perşembe

:: Samsun Astronomi'de 3.

Google Trends hangi kelimenin hangi ilden, hangi ülkeden en çok arandığına dair veriler sunuyor. Samsun, "astronomi" kelimesi ile ençok arayanlar listesinde üçüncü sırada.

Verileri görmek için aşağıdaki bağlantıdan faydalanabilrisiniz:

Samsun-astronomi

En çok hangi kelimenin arandığı merak ediyorsanız http://www.google.com/trends bağlantısını kullanabilirsiniz.

:: Ulysses daha uzak bir yörüngede..


Ulysses uzay aracı şimdiye kadar hiçbir uzay aracının ulaşamayacağı bir yörüngeye oturdu. Ancak NASA ve ESA şuan ki yörüngeden pekte memnun değil.

Bunun sebebi Ulysses'in en önemli görevlerinden birinin güneşin 11 yıllık döngülerini incelemek için pekte uygun bir fazda olmaması. Son güneşin minumumu 1994-95 , maksimumu ise 2000-2001 döneminde oldu. Minumum ve maksimum takvimi güneşin manyetik alanındaki dramatik değişiklikler ile de önden takip edilebilmekte. Manyetik ölçümün en detaylı etkisi ise güneşin kutup bölgelerinden ölçümlenebileceği düşünülüyor. Ancak yeni yörüngede uydunun maksimum/minumum süresinde en iyi gözlem durumunda olamayacağı...


Ulysses'in yörünge döngüsü 6.3 yıl...

Ulysses güneşin manyetik alanını hızlı bir şekilde tarayabiliyor, Güneş plazmasını, Güneş radyo parazitlerini, enerjik parçacıkları ve kozmik ışınları ölçümleyebiliyor...


Uzay Aracı Ulysses, Uzay mekiği Discovery tarafından 6 Ekim 1990'a uzaya taşınmıştı, katı yakıtlı motoruyla Jüpiter'e doğru ateşlenmiş ve 8 Şubat 1992'de Jüpiteri geçmişti...



Kaynak : inosci

::Hubble çeşitli türdeki galaksilerin etkileşiminlerini aydınlattı

NASA'nın Hubble Space Teleskopu çeşitli galaksi türlerini barındıran 450 milyon km uzaklıktaki Abell S0740 kümesi (Centaurus takım yıldızı bölgesinde) hakkında bize aydınlatıcı bilgiler verdi.


Dev eliptik galaksi ESO 325-G004 geniş kümenin tam merkezinde bulunuyor. Bu galaksi bizim güneşimizin kütlesinin 100 milyon katı...

Hubble yüzlerce grubun yoğunlaşması ile kümenin oluştuğunu gösterirken çevredeki spiral ve eliptik galaksiler arasındaki etkileşimleri de gözler önüne serdi...

Bu görüntü arızalı olan Advanced Camera for Surveys tarafından Ocak 2005'de alınmış...

Kaynak : inosci

::En Yakın ISS Gözlemi

Uluslararası Uzay İstasyonu zayıf olarak sabahleyin gözlemleniyor. İstasyon 13 Şubat'ta Samsun'dan akşam gözlemi için uygun olacak.

İstasyon, 13/02/2007 Salı günü, 17:43~17:45 saatleri arasında, Güney-Batı~Kuzey-Doğu yönünde, 30 derecelik açı ile geçecek.

Parlama Şiddeti : -0.5

Kaynak : inosci

::Gizli boyutlar var mıdır?


Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden fizikçi Gary Shiu'nun çalışması olan,
mümkün altı boyutlu sistemin bilgisayar ile oluşturulmuş geometrik benzeri


Wisconsin-Madison Üniversitesi'nin fizikçileri, evrendeki alternatif boyutların gizli kalmış biçimlerinin kilidini açacak bir yaklaşım öngördüler.

Yeni çalışmaların ispatı, ekstra boyutların 13 milyar önce meydana gelen şiddetli patlamayla açığa çıkan kozmik enerjinin şifresinin çözülmesiyle görülebileceği. Bu yöntem, Physical Review Letters'da 2 Şubat'ta yayınlandı. Kritik fakat henüz kanıtlanamamış sicim teorisinin varlığı, birleştirilmiş herşeyin teorisi için önde giden yarışçılarındandır ve doğada ele geçmez boyutların deneysel verilerinin kullanılarak kanıtı sağlayacağı yönde.

Kaynak : astronomy.com, WISC


7 Şubat 2007 Çarşamba

::Kepler Mektupları - Helisaeus Röslin, Hanau (1609)

Gutenbergplatz
Heilderbergi
Yaz Dönümü Gecesi 1609

Helisaeus Röslin, Hanau
Lichtenberg’in doktoru: Alsas, Buchsweiler

Ave. İlginç ve bilgilendirici Discurs von heutiger Zeit Beschaffenheir kitabınızı aldım ve Tübingen’deki öğrencilik günlerimizde yaptığımız o kardeşçe tartışmaların güzel ve özlem dolu anlarını anımsadım. Nova 1604 ile ilgili ortaya koyduğum düşüncelere büyük bir yetenek ve tutkuyla meydan okuyuşuna, şimdilik bir kamu Antwort’uyla* yanıt vermek istiyorum, fakat önce, yalnızca uzun dostluğumuza güvenerek değil, fakat diğer yerlerde açıkça belirtemeyeceğim birkaç konuyu açıklığa kavuşturmak için, sana özel olarak birkaç şey söylemek istiyorum. Prag’daki durumum gün geçtikçe daha da tehlikeye giriyor. Saraydakiler artık kimseye güvenmiyor ve senin büyük bir tutkuyla savunduğun bilimi sıkı bir denetim altında tutma eğilimindeler. Buna sahte-bilim demeyi yeğlerim. Lütfen bu mektubu okur okumaz yok et.

*Antwort : Yanıt

::Kepler'in Misyonu

Kepler misyonu gelecek yıl başlayacak. Kepler uzay aracı Ekim 2008'de fırlatılacak. Kepler Uzay aracı Güneş yörüngesinde dolaşacak ve dört yıl boyunca Dünya benzeri gezegen bulunma olasılığı olan 100.000 yıldız inceleyecek. Yaşanabilir bölge olarak adlandırılan bölgelerdeki gezegenlerde sıvı halde su bulunmaya çalışılacak.

Kepler uzay aracı gezegenleri doğrudan göremeyecek. Özel bir fotometre aracılığıyla yıldızları izleyerek yörüngelerindeki gezegenleri arayacak.


- Kepler Fotometresi -



- Fotometre dış kaplaması ve uzay aracı -

::Yer'in Üstü


Bulutların heykelimsi şekilleri ve incecik mavi atmosferin arasından görünen Ay.

ISS'de (International Space Station) bir astronotun; Kodak760c ve 400 mm objektif kullanarak yakaladığı enstantane.

Uzay istasyonunda bulunan astronotlar, uzay uçuşları sırasında aldıkları yüksek çözünürlüklü Dünya görüntüsü, uzay istasyonunda bulunma amaçları dışında ki boş zamanlarında onların eğlencesi oluyor.

Her ne kadar bu görüntü 20 Temmuz 2006 da NASA astronotu olan Jeffrey Williams tarafından alınmış olsa da görülmeye değer. Jeffrey Williams ISS'ye yapılan seferde ki 13 astronottan biriydi. Rus kozmonot Pavel Vinogradov (solda) ve ESA'dan Thomas Reiter (ortada) Williams (sağda) ile uzun süre görev yaptılar.

Kaynak : Space.com Image of the Day

6 Şubat 2007 Salı

::Bir süpernovanın kalıntıları


Çok büyük bir süpernova kalıntısının gaz ve toz parçacıklarının parlayan bulutları, uzak bir yıldızın sonunun sinyalini gönderir.

Bu süpernova kalıntısı, IC443 olarak bilinir ve Gemini (ikizler) takımyıldızı yönünde Dünya'dan 5000 ışık yılı uzaklıktadır. IC443 astronomlar için iyi bir çalışma hedefidir.

Bu görüntü; astronomların kullandığı MegaCam geniş-alan kamerası ile Hawaii'de aktif olmayan yanardağ Mauna Kea'nın zirvesinde bulunan Kanada-Fransa-Hawaii teleskopları ile oluşturuldu.

Kaynak: Space.com Image of the Day

::Demir Gibi Kanıt


Chandra X-Işını Uzay Teleskopu'yla yapılan gözlemler, ünlü bir süpernova patlamasının niteliğiyle ilgili olarak ortaya çıkan tartışmalara son noktayı koydu. 1604 yılında Johannes Kepler tarafından gözlenip kayda geçirilen parlamanın, Tip Ia diye bilinen özel tür bir süpernova patlaması olduğu düşüncesi ağır basmakla birlikte, süpernova artığı madde içinde gözlenen bazı kalıntılar, Tip II türü bir süpernovanın imzasına da işaret ediyordu. Sıradan süpernovalar, Güneşimizden en az sekiz kat daha fazla kütleye sahip yıldızların 30-40 milyon yıllık kısa ömürleri sonunda artık daha fazla enerji üretemeyen merkezlerinin çökerek bir nötron yıldızı ya da karadelik oluşturması, bu çöküşün yarattığı şiddetli şok dalgasının da yıldızın dış katmanlarını parçalayıp uzaya dağıtması biçiminde gerçekleşiyorlar. Bu tür süpernovalar, patlamayla uzaya saçılan maddeler içinde hidrojen bulunup bulunmadığına ve hidrojen dışında hangi metallerin bulunduğuna bağlı olarak Tip Ib, Tip Ic ve Tip II diye sınıflandırılıyor.
.........

Kaynak: Bilim ve Teknik Dergisi Şubat 2007

::Güneş Enerjisiyle Yemek Pişirme Şenliği

Hacettepe Üniversitesinin kuruluşunun 40. yılı etkinlikleri çerçevesinde, 18-22 Haziran 2007 günlerinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesinde gerçekleştirilecek olan “Güneş Enerjisi ile Yemek Pişirme Şenliği” kapsamında, Güneş Enerjinin verimli kullanımı bilincinin topluma kazandırılması amacıyla, GÜNEŞ OCAĞI VE GÜNEŞ FIRINI TASARIMI yarışması düzenlenecektir.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

http://www.yetam.hacettepe.edu.tr/

5 Şubat 2007 Pazartesi

::Titan üstünde bulut örtüsü


ABD'nin yarı büyüklüğünde ki dev bir bulut Saturn'un uydusu Titan'da Cassini Uzay aracı tarafından görüntülendi.

Bulutlar Cassini'nin radarı vasıtasıyla geçen sene keşfettiği göllern materyalinden sorumlu olabilir. Bulutlar kuzey enlemlerinde 60 dereceye kadar uzanıyor, tahmini 2,400 km çapında ve neredeyse Titan'ın kuzey kutbunu içine çekiyor.

Bu yeni görüntü 25 Aralık 2006 da Cassini'nin görünür ve IR dalgaboylarında aldığı görüntülerden elde edilmiş. Bu bulut sistemi, teorik olarak tahmin edilmiş ancak daha önce böyle ayrıntılı görüntüsü elde edilememişti.

Kaynak : astronomy.com, NASA

4 Şubat 2007 Pazar

::Ay ve Satürn


Fotoğraf Michael Karrer tarafından 3 şubat 00:30 da çekilmiş. Ay ve Satürn 2 Şubat'ta yakın geçişteydi.

Ekipman : 80mm TMB Refraktor, Lumenera SKYnyx 2-1m

2 Şubat 2007 Cuma

::Ay-Satürn yakın geçiş.... (2 şubat 2007 20:30)


Bu akşam (2 Şubat 2007) doğu- kuzeydoğu yönünde Ay'ı dolunay olarak gözleyeceğiz. 20:30 civarında Ay'ın yanında sarımtırak-beyaz bir nesne görülecek, ancak bu nesne bir yıldız değil! Görmeyi umduğumuz o nesne Satürn gezegeni.

Saturn 10 Şubat'ta ise karşı konuma geçecek ve gökyüzünde Güneş'ten 180 derece açısal uzaklığa ulaşacak. Bu tarihte yerden 8.2 AB (1 AB=150.000.000 km) uzaklığa ve 0 kadir parlaklığa sahip olacak.

2007 yılında Saturn, şu sıralar en iyi konumunda. Güçlü bir dürbün veya üç ayaklı basit bir teleskop yardımıyla rahatlıkla görülebilir (Karadeniz'in bulutları dağılırsa tabi.....)

Kaynak: Space.com, AUG

::Opportunity'nin yolculuğu..


Mars keşfi Dünya zamanı ile dördüncü yılı içinde. NASA'nın aracı Opportunity Victoria kraterinin yanında yol almaya devam ediyor.

Opportunity geçtiğimiz 24 Ocak'ta üçüncü yıldönümünü kutladı. Araç 1076 Mars gününü geçirerek kırmızı gezegende ki Victoria kraterinde araştırmalarına devam ediyor.

Beş futbol sahası büyüklüğündeki Victoria coğrafi sahası; Opportunity ve Mars araştırmacılarına kırmızı gezegenin tarihi hakkında bir pencere açmasına izin veriyor.

Bu resim kırmızı gezegenin yörüngesinde bulunan NASA'ya ait MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) tarafından çekilen; Victoria kraterinin görüntüsünü ve Opportunity'nin kasvetli ve ağır yürüşüyünü göstermekte.

Opportunity
MRO


Kaynak : Space.com Image of the Day

1 Şubat 2007 Perşembe

:: HST'nin ana kamerası ACS devre dışı kaldı....


27 Ocak 2007 Cumartesi günü HST'nin (Hubble Space Telescope) ana kamerası ACS (Advanced Camera for Surveys) çalışmaz duruma geldi. Çözüm üretilene kadar diğer ekipmanlarla araştırmalara devam edilecek. ACS Hubble'a 2002 yılında yerleştirilmişti ve bu bir yıl içinde üçüncü arızası.

Kaynak : ESA

::COROT ilk ışığını görür...

COROT Teleskopu koruyucu kapaklarını, 17-18 Ocak 2007 gecesi başarılı bir şekilde açtı ve ilk ışığını, Orion(Avcı) takımyıldızının yanında olan Monoceros(Tekboynuz) takımyıldızı bölgesinden aldı.


COROT Güneş sistemi dışındaki Dünya benzeri gezegenleri araştırmak için 9 Ocak 2007 Salı günü fırlatılmıştı. COROT'un yeryüzünden 827 km yükseklikteki yörüngesinde 2009 yılına kadar araştırmalarına devam etmesi bekleniyor. COROT projesine Fransız Uzay Dairesi CNES (Centre National d’Etudes Spatiales), Avrupa Uzay Ajansı ESA, Avusturya, İspanya, Almanya, Belçika ve Brezilya uzay daireleri de katkıda buluyor.


Kaynak : Space.com, COROT